НОВА ексклузивна железничка туристичка траса која је полазила из Лондона преко Београда до Цариграда и мала незгода која се догодила на шинама Краљевине Србије, инспирисала је Агату Кристи да напише једну од њених чувених прича.
Рекламни слоган француске железничке компаније „Нова рута преко Лондона, Париза, Минхена, Беча, Будимпеште, Београда (крозЗемун) до Константинопољапрвукаоје познату списатељицу детективских романа и она се упустила у необичну авантуру до егзотичног оријента - преко данашње Србије.
Наиме, воз којем је путовала био је заробљен у снегу!Огромни наноси снега зауставили су путнике до Цариграда на читава два дана и две ноћи.
Агата Кристи је гледала кроз прозор свог купеа, видела је само снег, пустош и безнађе. Управо на том месту рађа се нова идеја за писање романа „Убиство у Оријент Експресу“, а нова пруга Краљевине Србије постаје главно место убиства, али и велика мистерија за детектива Херкула Поароа.

МАЛА ИСТОРИЈА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ ЗЕМУН
Многи не знају да је нова пруга која је повезивала Балкан са Европом, односно Београд са Земуном, пролазила поред хотела „Југославија“ у Булевару Николе Тесле. Наиме, после добијене независности 1878. године Краљевина Србија била је у обавези да сагради пругу Србија - Аустроугарска ради добрих трговачких односа.


Foto: Душица ДАМЊАНОВИЋ
Пруга је отворена 1884. године, а железничка станиза Земун била је прва станица Европе у којој је приспео воз из Београда. Први путник који се возио тим возом на траси Београд-Земун био је краљ Милан Обреновић.

Foto: Душица ДАМЊАНОВИЋ
СПОМЕНИК У ЗНАК СЕЋАЊА НА НЕКАДАШЊУ ЖЕЛЕЗНИЧКУ СТАНИЦУ
Становници Београда, Земуна и мало старији путници памте ову железничку станицу до седамдесетих година прошлог века када је она званично укинута и премештена. На њеном месту данас се налазе многе вишеспратнице са којима се граничи Земун и Нови Београд. У спомен на ову станицу поред хотела „Југославије“ на врху малог брда на којем се деца играју свакодневно са својим кућним љубимцима, могу се видети пет стубова и пар метара железничких шина.






Foto: Душица ДАМЊАНОВИЋ
Стубови који служе као споменик, некада су били носећи стубови железничке станице Земун. Иако железничка станица није тачно пролазила преко тог брда, споменик који се сада налази на њему служи сећању, али и за многе друге који нису били путници средином двадесетог века, представља мистерију.












Foto: Душица ДАМЊАНОВИЋ    
 = преузето :Новости